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In brief 

The Authority for Advance Ruling (AAR)1, in a recent ruling held that Indian subsidiary (providing 
business/ marketing support activities) will not constitute a fixed place permanent establishment 
(PE) of applicant in India as neither its main business was carried through Indian subsidiary, nor the 
premises of the Indian subsidiary was at the applicant’s disposal.  

The AAR also held that the applicant would not constitute a service PE in India as the directors of the 
Indian subsidiary would not provide any services or technical assistance to the applicant’s customers.  

With respect to agency PE, AAR held that as per the terms of the service agreement and addendum 
thereto, the applicant had retained with itself the authority, regarding its main business, to finalise its 
marketing strategies, to finalise terms of agreements/ contracts directly with customers and to accept 
or reject offers of customers. The Indian subsidiary would be left only to provide support services 
rather than act as an agent of the applicant and thus the Indian subsidiary would not constitute an 
agency PE. 

 

In detail 

 Facts  

 The applicant, a state 
owned oil company, was a 
resident of Saudi Arabia. It 
sold crude oil to Indian 
refineries entirely from 
outside India such that the 
title to such crude oil 
passed onto customers 
outside Indian on a free on 
board (FOB) basis. 

 The applicant had 
established a subsidiary 
company in India (I Co). 

 I Co provided procurement, 
business and marketing 

                                                             
1 A.A.R. No. 25 of 2016 

support services and 
created awareness about 
the applicant and its 
products amongst crude 
buyers and refineries in 
India. 

 The applicant proposed to 
set up a support team in I 
Co which would closely 
coordinate and extend 
required support to provide 
business/ marketing 
support activities. 

 The applicant’s own 
employees, based in Saudi 
Arabia, would negotiate the 
contract’s material terms 
and conclude/ sign 

contracts with Indian 
customers. 

The I Co would assist in 
strategic sourcing and 
registration of major Indian 
oil and gas equipment 
manufacturers, EPC 
contractors, performing 
engineering and inspection 
evaluations and plant audits 
for identified   suppliers. 
Further the I Co would 
assist the applicant and 
other group companies with 
any additional material 
supply support. 
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Issue before the AAR 

Whether the business/ marketing 
support activities proposed to be 
undertaken by I Co constituted a 
PE for the applicant in India 
under Article 5 of the India - 
Saudi Arabia Double Taxation 
Avoidance Agreement (tax 
treaty), where I Co was 
compensated on arm’s length 
basis? 

Revenue’s contention 

Fixed place PE 

 The applicant had a PE in I Co, 
through which it conducted its 
business by setting up a 
support team. 

 All functions of I Co were 
under control and 
management of the applicant 
and thus the place of business 
of I Co was fixed place PE of 
the applicant. 

 Analysis of the available 
details showed that the 
business of I Co was being 
carried out in the premises of I 
Co construing the existence of 
a fixed place PE in India. 

Service PE 

 Activities of I Co was carried 
out for the purpose of business 
of the applicant, influenced by 
services, control and 
management of non-resident 
board of directors, thus 
resulting in service PE of the 
applicant. 

 The proposed addendum 
mentioned that the officials of 
the applicant and other 
affiliates would be visiting 
India and I Co would arrange 
meeting of such officials with 
the Government officials, LPG 
customers in India and I Co 
would be coordinating all 
associated logistics 
arrangements as well.  

 Accordingly, service PE would 

                                                             
2 ADIT v. E-Funds IT Solution Inc. [2017] 
86 taxmann.com 240 (SC) 

come into existence. 

Agency PE 

 I Co, through its board of 
directors, carried on business 
functions of the applicant. 

 Thus, I Co habitually exercised 
in India the authority to 
control contracts in the 
applicant’s name and also 
habitually obtained orders in 
India. Hence, the applicant 
constituted an agency PE in 
India. 

Applicant’s contention 

Fixed place PE 

 Mere existence of subsidiary 
company in India or rendering 
of services by I Co to the 
applicant on a principle-to-
principle basis, did not result 
in fixed place PE. 

 Further, mere rendering of 
services by I Co to the 
applicant could not be 
regarded as the premises of 
the I Co was at the disposal of 
the applicant.  

 The fact that I Co was 
rendering services to the 
applicant was irrelevant in 
absence of fulfilment of 
fundamental conditions.  

 Further as per the tax treaty 
place of business in India used 
for procurement of goods by 
the applicant is expressly 
excluded from fixed place PE. 

Service PE 

 The essential ingredients for 
creation of service PE was not 
present in the service 
agreement and the addendum 
thereto. 

 No services were proposed to 
be rendered by the applicant 
to anyone in India. On the 
contrary, the services was to 
be rendered by the I Co to the 

 

applicant. 

 Further, no services was 
proposed to be rendered to 
any customer of the applicant 
in India2, in fact, the applicant 
was only receiving services. 

 In addition, the director of the 
I Co residing outside India was 
not an employee of the 
applicant and hence, it could 
not be said to have rendered 
any services to any customer 
of the applicant in India. 

 Accordingly, no service PE 
could possibly be said to have 
existed. 

Agency PE 

 The pre-requisite elements for 
creation of agency PE was not 
present in the service 
agreement and the addendum 
thereto. 

 Further the clause in the 
proposed addendum 
specifically precludes I Co to 
have acted as an agent or even 
entered into negotiations. 

 Services proposed to be 
rendered by I Co was required 
to have created awareness 
about the applicant through 
various channels and 
essentially partaken the nature 
of image protection and 
intelligence gathering which 
under no circumstances 
tantamounted to agency 
activity. 

 The concept of “obtaining 
orders” was explained in 
protocol to India – US tax 
treaty to mean orders which 
straightaway bind the foreign 
enterprise the moment they 
were accepted by the Indian 
entity. However, in the present 
case, I Co was specifically 
debarred by the proposed 
addendum from engaging in 
any such activity.  
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 Even if it was stated that 
where purchase contracts were 
to be concluded by I Co, it 
would still not result in 
creation of PE as “orders” 
referred to in the tax treaty 
was ‘sales order’ and not 
‘purchase order’. Purchase 
contracts not relevant to 
determine agency PE.  

 The applicant did not even 
have an office in India; it 
procured such services from I 
Co (and was remunerating the 
subsidiary for it).  

 Further, I Co did not have 
power or the authority to 
conclude contracts. 

AAR’s ruling 

Fixed place PE 

 The requirements for 
constitution of fixed place PE 
are as follows: 

− There should be fixed 
place; 

− Fixed place is at the 
disposal of the foreign 
company; 

 The main business of the 
foreign company is carried on 
from fixed place; and 

 Support services or 
outsourcing work is not 
sufficient to make it PE.  

Observations and ruling by 
AAR 

 I Co did not automatically 
create PE of the applicant in 
India.  

 I Co utilised establishment for 
own business and provided 
support services to the 
applicant, for which it was 
duly remunerated. 

 I Co had not hired personnel 
of applicant or would hire 
personnel of the applicant in 
future when the activities 
begun. 

 The main or core business 
activities and revenue earning 

activity was not carried out by 
the applicant through I Co’s 
premises, nor was any 
premises placed at the 
applicant’s disposal. 

 In light of the above, the 
applicant could not be said to 
have a fixed place PE in India. 

Service PE 

 The essential features for 
constitution of service PE was 
as follows: 

− Service rendered by 
foreign company; 

− Service rendered in India 
to customers of foreign 
company; 

 Services rendered through 
employees of foreign 
company or other personnel 
engaged by foreign company; 
and 

 Services rendered for period 
aggregating to more than 182 
days, within a twelve month 
period. 

Observations and ruling by 
AAR 

 No credibility could be given 
to the earlier or other entities, 
their activities or role of their 
directors at that time, even if 
the directors were working 
side-by-side on other concerns 
of the group, which is usual 
with large MNCs.  

 Role of directors was only for I 
Co, which provided services to 
applicant rather than 
providing services to 
applicant’s customers. 

 Factually, none of the directors 
of I Co were employees of the 
applicant. Assuming that, in 
past, they were employees of 
the applicant and now 
rendered any services, they 
would do so in the capacity of 
a director of I Co, which was a 
separate and distinct legal 
entity.  

 The relationship with the 
applicant in the past and the 
number of days and period of 
stay in future would be 
irrelevant, when they would 
now be discharging their 
duties as directors of I Co. 

 As directors were participating 
from outside India, condition 
of employees/ other personnel 
being deputed to India to 
render services to applicant’s 
customers for more than 
specified period was not 
satisfied. 

 Clauses of service agreement 
and addendum thereto, did 
not permit directors to render 
any services to applicant such 
that I Co constituted a PE of 
the applicant. 

 The applicant could not be 
said to have a service PE in 
India. 

Agency PE 

 The requirements for 
constitution of agency PE are 
as follows: 

− I Co authorised or 
habitually exercises 
authority to conclude 
contracts on behalf of the 
applicant, or habitually 
obtains orders wholly or 
almost wholly on behalf 
of applicant; 

− Activities, if undertaken, 
should be for business 
proper of the applicant 
and not related to day-to-
day operations of I Co 
itself. 

− Whether any clause in 
agreement allowed or 
prohibited I Co from 
undertaking above 
activities. 

Observations and ruling by 
AAR 

 I Co was separately 
incorporated legal and taxable 
entity and it did not 
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automatically become 
applicant’s PE under the tax 
treaty. 

 Proposed addendum expressly 
excludes activities such as 
negotiation, conclusion, 
securing orders, etc. from 
being carried out by I Co. 
Further, another clause of 
proposed addendum indicated 
that applicant retained 
authority to finalise terms of 
contracts, to accept or reject 
offers of customers, etc. Thus, 
I Co would be left to provide 
support services rather than 
act as an agent of the 
applicant. 

 As per terms of service 
agreement and the services to 
be rendered as per the terms 
of the agreement, I Co was 
completely prevented from 
doing any act that could term 

it as an agent of the applicant. 
Accordingly, it could be said 
that I Co and applicant were 
independent parties. 

 Thus, applicant could not be 
said to have an agency PE in 
India. 

Relevance of arm’s length 
price for PE 

 The fact that transaction 
between I Co and applicant 
was at arm’s length was 
irrelevant for determination of 
PE. It was relevant only for the 
purpose of determining the 
amount of profits and gains 
that would be attributable to 
the PE, if a PE was first found 
to exist. 

The takeaways 

 AAR has reiterated an 
important principle that I Co 

of foreign company does not 
by itself constitute PE of 
foreign company.  

 Unless the foreign company 
proposes to carry out its main 
business itself from an 
establishment in India which 
is at its disposal, Fixed Place 
PE is not constituted. 

 Further, unless the foreign 
company renders services 
through its employees and 
personnel to customers in 
India or its I Co acts as an 
agent of foreign company, I Co 
would not constitute a service/ 
agency PE of foreign company 
respectively. 

Let’s talk 

For a deeper discussion of how 
this issue might affect your 
business, please contact your 
local PwC advisor 
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